Posted on april 20th, 2015 at 9:51 AM by admin

Wie wil er nou niet in een groot huis wonen? Helaas kan niet iedereen zich een grote woonruimte veroorloven. Maar je huis groter laten lijken kan ook best zonder dat het slopen van een muur eraan te pas kom. Hier enkele tips hoe je jouw ruimte groter kan laten lijken door middel van wat trucjes.

Kleurgebruik

Op school heb je bij tekenen al geleerd over warme en koude kleuren. Ondanks dat je je kamer misschien een warm gevoel wilt geven, zijn het de koele kleuren die zorgen dat een ruimte groter lijkt dan hij eigenlijk is. Denk aan kleuren als blauw, groen en paarstinten. Als je een vierkante kamer hebt, kun je door middel van kleur ook diepte creëren. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je de twee muren die tegenover elkaar staan dezelfde kleur geven. Het beste is om hierbij een ‘diepe’ kleur te gebruiken. Ook is het belangrijk om het plafond wit te laten. Zodra hier ook maar een licht kleurtje wordt aangebracht, zal het gelijk het idee geven dat de kamer kleiner is. Als je de kamer weer warmer wilt laten lijken, kun je dit doen met de keuze van je interieur. Echter is het aan te raden om in je meubelen een kleur van dezelfde tint als van de muur te gebruiken. Zo lijkt het alsof je interieur versmelt met je muren, wat het idee van ruimte creëert.
meubel kleur muur

Licht

boekenkast lichtHoe lichter de kamer, hoe meer je de gehele ruimte ziet. Door op donkere plekjes licht aan te brengen, zorg je ervoor dat er geen ruimte uit het zicht verdwijnt. Denk bijvoorbeeld aan spotjes in een boekenkast! Of neem wat staande lampen waarbij het licht via het plafond weer wordt weerkaatst. Ook daglicht is een belangrijke factor. Neem geen blokkerende donkeren gordijnen en laat het zonlicht je kamer vullen. Niet alleen lijkt de ruimte zo groter, maar van zonlicht worden we allemaal vrolijk! Een andere tip voor de gordijnen is om ze hoger te hangen dan je gewend bent. Hierdoor lijkt het alsof je muren een stuk hoger zijn.

 

Overige interieurtips

Hoe je je kamer indeelt is natuurlijk ook bepalend voor de ruimte. Als je de kamer volpropt met meubels is niet alleen de illusie van ruimte weg, maar ontneem je het ook echt. Zet je meubels ruim op en hou het beheerst. Een tip voor een ‘ruim’ meubel, is om een glazen tafelblad te nemen. Door de transparantie wordt het gebied onder de tafel zo niet verscholen.

glazen tafelblad
Een spiegel aan de muur kan ook goed helpen. Het beste is om de spiegel zo te hangen dat er een raam of deur wordt gezien.
En als laatste is het ook belangrijk om geen rommel te laten slingeren. Neem was opbergboxen om spullen in te leggen en zorg dat tijdschriften op 1 stapeltje liggen.
Leef je echt in een kleine ruimte? Dan zijn er designers die van alles bedenken om het groter te maken. Denk bijvoorbeeld aan uitschuifbare muren en opklapbare meubels.

Comments are closed.